У Волинському прес-клубі відбулося засідання, присвячене якості молокопродуктів у роздрібній та оптовій торгівлі. Питання «гарячої» на сьогодні теми висвітлювали лікар з гігієни харчування санепідемстанції Луцька та Луцького району Олена Петриченко та директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець.
Тема якості харчових продуктів дедалі більше стає актуальною. Людство поступово вичерпує природні ресурси, а потреба в їжі зростає пропорційно зростанню кількості населення на планеті. Аби збільшити обсяги виробництва і здешевити затрати, бізнесмени вдаються до недобросовісних кроків – додають у продукти харчування хімічні речовини.
Як зазначила Олена Петриченко, людський організм створений природою, а отже передбачає вживання природної їжі, а не штучно створеної людиною. Хімічні добавки, які використовуються в продуктах харчування, негативно впливають на функціонування як окремих органів, так і всього організму загалом. Особливо, якщо їх вживати систематично. Надзвичайно шкідливі ці речовини для дитячого організму. Осідаючи у наших нирках, печінці, підшлунковій залозі, вони накопичуються з роками та провокують появу того чи іншого захворювання серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, окремі з них спричиняють алергію і навіть появу злоякісних пухлин.
Найбільш небезпечними речовинами, за словами Юрія Чорнобривця, є пальмова олія та діоксид титану (Е 171). Пальмова олія – це продукт, який через свою дешевизну використовується при виготовленні мастил для обладнання в металургійній промисловості. В Україні вона стала незамінним складником згущеного молока, сиру, маргарину, кондитерських виробів і шоколаду, тощо. Іноді вміст пальмової олії у цих продуктах сягає інколи 90%, в той час як організмом вона не засвоюється, а осідає на стінках судин у вигляді «бляшок», перешкоджаючи, таким чином, нормальному кровообігу і призводячи до незворотніх процесів (варикозу, інфаркту, інсульту). Окрім цього можливі онкологічні, гастроентерологічні захворювання та ожиріння.
Діоксид титану використовується виробниками при виготовленні згущеного молока. Водночас – це один з основних компонентів емалі, який надає фарбі білосніжного кольору. Та «найцікавіше» те, що в Україні його не заборонено додавати в харчові продукти, а отже – дозволено.
То купувати чи не купувати молокопродукти в магазинах? Юрій Чорнобривець стверджує, що купувати потрібно лише магазинну продукцію, але читати маркування, або споживати молоко від власної корови. «В Україні, на жаль, немає культури читання маркування, – зазначив експерт. – Натомість, перш ніж придбати якийсь товар, потрібно уважно прочитати складники (при цьому має бути вказано відсоткове співвідношення, а не просто перелік) і термін придатності». Саме термін придатності викликає його підозру в білоруських молокопродуктах: Юрій Чорнобривець висловив сумнів, що вони виготовлені з натуральної сировини, оскільки термін придатності складає близько 5 діб, а отже доставити їх на полиці українських магазинів за цей час практично неможливо. Щодо молока «від корови», то експерт застерігає купувати його на базарі, адже ми не знаємо, чим господарі годують тварин. Дуже часто, аби вони не хворіли, колять антибіотики, до яких у людини виробляється звикання і в разі важкої хвороби вони вже не будуть давати ефекту.
Сьогодні на Волині (та й загалом ситуація по Україні не краща) немає інституції, яка би займалася вивченням впливу хімічних домішок на організм людини. «Перевірку молокопродукції мала би здійснювати Асоціація захисту прав споживачів, однак за браком коштів вона цього не робить. Більше того, українське законодавство таке, що перевіряючий орган має попередити виробника за 10 днів до візиту. Отже, треба повністю змінювати законодавство», – наголосив Юрій Чорнобривець. І хоч законодавство сьогодні працює проти споживача, він радить, все ж, захищати свої права в будь-якому випадку.
Звичайно, не вся молочна продукція в українських магазинах неякісна. Одним із найважливіших критеріїв визначення є, на переконання експерта, ціна товару (упаковки): чим вона менша, тим більше у ній хімічних речовин. Інший критерій – це складники, наявність і відсотковий вміст яких обов’язково потрібно перевіряти
Довідка:
- замовити експертизу продуктів харчування може кожен громадянин; вартість послуги складає в середньому 1000 грн;
- інформацію про якість продуктів можна здобувати на сайті Інституту споживчих експертиз;
- незалежна громадська організація, створена для проведення експертиз різноманітних товарів та послуг на території України;
- Інститут працює 2003 року. Головна мета діяльності Інституту – донесення до споживачів (у т.ч. і через ЗМІ) інформації про якісні показники товарів та послуг;
- у досвіді Інституту – дослідження моторних мастил, автомобільного пального, алкоголю, рослинних олій, м’яса та м’ясопродуктів, гальмівної рідини та склоомивачів тощо.
На фото: Юрій Чорнобривець демонструє пальмову олію, яка навіть не розтала в довгій дорозі